Co děláme

Charita Česká republika v Gruzii zaměřuje svou práci na následující směry: Zdravotní a sociální péče a Rozvoj venkova a řízení přírodních zdrojů

Zdravotní a sociální péče

primary helathcare laboratory

Bez dobrého zdraví nemohou lidé dosáhnout svého plného lidského potenciálu. Ekonomika země nemůže růst. Zaměření na marginalizované osoby a znevýhodněné skupiny bylo vždy jádrem práce Charity. Od začátku své intervence v Gruzii se CHČR zabývá potřebami souvisejícími se sociálními a zdravotnickými sektory. CHČR bude i nadále přispívat k provádění cílů udržitelného rozvoje OSN v oblastech zdravotní a sociální péče zaměřením na další identifikované potřeby:

• Nedostatek odborníků (zejména v regionech), kteří dokáží identifikovat včasné riziko vývojových zpoždění (např. Autismus), poskytují diagnostické a rehabilitační služby dětem / dospívajícím se zvláštními potřebami; Kvalitní služby primární zdravotní péče v celé Gruzii jsou v naléhavé potřebě, které je třeba sledovat a hodnoceny prostřednictvím elektronických zdravotnických informačních systémů;
  • Nedostatek služeb a souvisejícího rámce v oblasti onkologie, paliativní a dlouhodobé péče atd.;
  • Nedostatečné povědomí populace o různých otázkách souvisejících se zdravím (jako je zdravý životní styl - fyzická aktivita, užívání tabáku, příjem alkoholu atd.) Za účelem změny chování populace v souvislosti se zdravím. CCR Georgia (CCRG) úzce spolupracuje s Ministerstvem vnitřně vysídlených osob z okupovaných území, práce, zdravotnictví a sociálních věcí Gruzie (MoILHSA). CCRG poskytuje podporu při reformě zdravotnictví a sociálních sektorů tím, že napomáhá rozvoji příslušných zdravotnických / sociálních politik a právních rámců.
  • Současné projekty se zaměřují na zavedení systému zlepšování kvality primární zdravotní péče, služeb dlouhodobé péče o děti, budování kapacit a poskytování kvalitních služeb dětem s poruchou autistického spektra a zvyšování dostupnosti národních programů screeningu rakoviny v západní Gruzii. Projekty zdravotní a sociální péče CCRG jsou realizovány s podporou České rozvojové agentury.

Rozvoj venkova a řízení přírodních zdrojů

beneficiary from tusheti, cheese making

Rozvoj venkova a správa přírodních zdrojů hraje důležitou roli v udržitelném rozvoji Gruzie. Rozvoj venkova je dnes velmi důležitý v Gruzii, kde ve venkovských oblastech žije 42,8% (1 591,9 tisíce) obyvatel. Protože většina místního obyvatelstva v Gruzii závisí na zemědělství, je udržitelný rozvoj tohoto odvětví spolu s odpovídajícím řízením přírodních zdrojů zásadní pro zajištění stabilní zemědělské produkce a rozvoje venkovských regionů Gruzie.

Cílem CCRG v tomto směru je zajistit rozvoj venkova podporou zemědělských a alternativních činností generujících příjmy a pomoci umožnit udržitelné hospodaření s přírodními zdroji a nakládání s odpady. Programování CCRG se zaměřuje na populace horských venkovských oblastí. Projekt Podpora systémů tradičního živobytí v Tusheti, podporovaný Českou rozvojovou agenturou, je zaměřen na jednu z nejvzdálenějších horských oblastí Gruzie-Tusheti. Místo rozvoje tradičních systémů obživy zemědělství, včetně pěstování zemědělských plodin a zpracování vlny, iniciativa také podpořila cestovní ruch a rozvoj hodnotového řetězce.

V rámci programu ENPARD financovaného EU provádí CCRG společně s partnerskou chorvatskou sítí pro rozvoj venkova (HMMR) a výzkumným střediskem PMC projekty „podpora rozvoje venkova a diverzifikace v Khulo Municiaplity“. Celkovým cílem akce je přispět ke snížení chudoby na venkově v Gruzii. Specifickým cílem akce je zlepšit zaměstnanost a životní podmínky v obci Khulo diverzifikací venkovské ekonomiky. Od roku 2019 bude v rámci grantové složky vyplaceno až 1 000 000 EUR na provádění malých projektů rozvoje venkova.

Ve spolupráci s Agenturou chráněných oblastí v Gruzii hledáme nové způsoby, jak provést pozitivní změny, aby naše prostředí bylo čisté, bezpečné a krásné. S podporou fondu UNDP Challenge byl CCRG realizován projekt „Rozvoj udržitelného systému řízení v chráněné oblasti Pshav-Khevsureti a přilehlých horských územích.

Nebyly nalezeny žádné položky.